Veredelen

Vermeerderen

Rozen in de tuin

Fotoalbums

U bent hier

Home

Veredelen

Veredelen (kruisen) van rozen is boeiend en verrassend. Uit een bottel kunnen wel 30 zaailingen komen. Niet één is dezelfde. Elke zaailing is uniek. Dit wil niet zeg dat elke zaailing een schot in de roos is. Het tegendeel is waar er zijn veel meer slechte dan goede zaailingen. Wanneer heb je een goede roos? Dit hangt af van veel factoren. Gezondheid primeert voor alles (gezondheid betekent minder spuiten) ook de struikvorm, is het een mooie gevulde plant met gezond blad. Dan pas komt kleur, geur en bloemvorm. Wat ook van belang is, laat de zaailing zich gemakkelijk vermeerderen. Voordat een roos op de markt komt, heeft ze een lange weg afgelegd. We spreken hier over een periode van een tiental jaar. Professionele kwekers hebben een eigen huisstijl en gaan ook daar hun kruisingen meer op afstemmen. Een amateur veredelaar is hier vrijer in en kan meer experimenteren en een steentje bijdragen aan het veredelingsproces.

Hoe begin je aan kruisen van rozen?

1 Zoek een goede moederplant. Kijk of de plant gezond is en veel bottels maakt.

2 Voor een vaderplant of pollendrager kijk je ook naar gezondheid, kleur en geur.

3 Verzamel eerst stuifmeel. Neem een bloem van de vaderplant en verwijder de bloemblaadjes, knip de meeldraden af en doe het in een potje (zelf gebruik ik potjes van filmrolletjes). Het stuifmeel zit nog vast in de helmknoppen. Laat het een paar uur drogen op een warme plaats uit de zon. Schud met het potje, tegen de kant hangt nu een geel poeder dit is het stuifmeel. Hebt u het stuifmeel niet onmiddellijk nodig zet dan het potje in de koelkast, daar blijft het stuifmeel een paar dagen goed. Hebt u het stuifmeel pas na enkele weken of zelf het volgende jaar nodig, vries het dan in. Wanneer u begint te kruisen neemt u het stuifmeel uit de viezer en laat het een kwartiertje ontdooien. Het stuifmeel is klaar voor gebruik.

4 Bij de moederplant zoek u een bloem uit die nog niet open is (foto 1). Verwijder vervolgens de bloemblaadjes.

 

5 Verwijder na de kroonblaadjes de meeldraden met een schaartje of pincet. De roos is nu klaar om als moeder te gebruiken. ( foto 2 en foto

6 Bestuif daarna de stamper met het stuifmeel van een door u gekozen vader. Gebruik een penseel om het stuifmeel aan te brengen. Nu is de bestuiving klaar. (foto 4

7 Hang aan de kruising een label met de naam van de moeder- en vaderplant. ( foto5)

 

 8 Bij kruisingen buiten wordt de kruising beschermd met een kapje van aluminiumfolie. Na enkele dagen kan het kapje van de kruising weg. (foto 6)

9 Wanneer de bottels oranje-rood worden (foto 7), dit is ongeveer 2 tot 3 maanden na de kruising, kan er geoogst worden. De bottels zijn nu rijp. Zou men nu zaaien dan zouden de zaden niet kiemen. De zaden hebben een koude perioden nodig. Doe de bottels in een plastiek zakje, en leg ze acht weken in de koelkast op een temperatuur tussen de 2 en 4 graden Celsius.

10 Haal na acht weken de zaadjes uit de bottels (foto 8) en zaai ze in bakken gevuld met zaaigrond. (foto 9)

11 Na een tweetal maanden komen de eerste roosjes uit. Niet alle zaden kiemen even vlug. Er zijn zaden die er zelfs een jaar of meer over doen om alsnog te kiemen. Als de roosjes twee blaadjes hebben, worden ze verspeend in potjes. (foto 10)

12 Een achtal weken later komen de eerste roosjes in bloei, dan is het tijd uit te planten in een grote pot of in volle grond. Ik zelf doe het eerste jaar al een selectie op gezondheid en in de winter komt er meestal nog een natuurlijke selectie. Daarna worden de overblijvende zaailingen geoculeerd en verder op gevolgd.

 

 

Doorsnede van een roos.

Naar boven